Blog > Komentarze do wpisu

Gdzie spotkamy bobra?

Bóbr to niezwykle interesujące i równie rzadkie zwierzę. Już w XIX wieku uważane za niezmiernie rzadkie ze względu na nielicznie występujące osobniki.
Na początku XX wieku można je było spotkać tylko w kilku miejscach – dorzeczu Prypeci i Niemna. Druga Wojna Światowa wyeliminowała właściwie całą populację zwierząt, które można było spotkać jedynie na rzekach Czarna Hańcza i Marycha. Kolejny etap to ekspansja zwierząt z państw ościennych i zwiększenie się ich liczebności. W latach 70-tych XX wieku było ich około tysiąca. Bobry z czasem były przesiedlane do Wisły i Odry w ramach projektu „Aktywnej ochrony bobra europejskiego w Polsce”. Dzisiaj najwięcej zwierząt tego gatunku odnajdziemy nad Notecią i Wartą, w Beskidzie Niskim, w Bieszczadach, Borach Dolnośląskich. Ich całkowita liczba szacowana jest na około trzydzieści tysięcy osobników. 

Bóbr jest gryzoniem, największym tego typu zwierzęciem występującym w Europie. Jego kształt ciała przystosowany jest do pływania oraz nurkowania. Budowa kończyn jest doskonale dopasowana do budowy żeremi i zdobywania pokarmu. Połączenie palców błoną ułatwia z kolei pływanie. Duży rozmiar ogona sprawdza się jako element ułatwiający sprawną lokomocję. Bobry zazwyczaj ważą od 18 do 25 kilogramów. Tylko czasami ich waga przekracza 30 kilogramów. Długość ciała z kolei może być równa nawet 110 centymetrów.

sobota, 21 listopada 2009, myslistwo

Polecane wpisy